14 Cara Mudah Menurunkan Gula Darah Anda Secara Semulajadi

14 Cara Mudah Menurunkan Gula Darah Anda Secara Semulajadi

Gula darah tinggi, juga dikenali sebagai hiperglikemia, dikaitkan dengan diabetes dan pradiabetes. Pradiabetes adalah apabila paras gula dalam darah tinggi tetapi tidak cukup tinggi untuk diklasifikasikan sebagai diabetes.

Badan anda biasanya menguruskan paras gula dalam darah dengan menghasilkan insulin, hormon yang membolehkan sel anda menggunakan gula yang beredar dalam darah anda. Oleh itu, insulin adalah pengawal selia paras gula darah yang paling penting.

Walau bagaimanapun, beberapa faktor boleh menjejaskan pengurusan gula darah dan membawa kepada hiperglikemia.

Penyebab dalaman gula darah tinggi termasuk apabila hati anda membuat terlalu banyak glukosa, badan anda membuat terlalu sedikit insulin, atau badan anda tidak boleh menggunakan insulin dengan berkesan. Yang terakhir ini dikenali sebagai rintangan insulin.

Faktor luaran termasuk keutamaan pemakanan, ubat-ubatan tertentu, gaya hidup yang tidak aktif dan tekanan.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) melaporkan bahawa 13% orang dewasa AS menghidap diabetes, dan 34.5% lagi mempunyai pradiabetes. Ini bermakna hampir 50% daripada semua orang dewasa di AS menghidap diabetes atau pra-diabetes.

Kawalan gula dalam darah amat penting bagi penghidap diabetes, kerana paras gula darah yang tinggi secara kronik boleh menyebabkan komplikasi anggota badan dan kehidupan.

Berikut ialah 14 cara mudah dan terbukti untuk menurunkan paras gula darah anda secara semula jadi.

1. Bersenam dengan kerap

Senaman yang kerap boleh membantu anda mencapai dan mengekalkan berat badan yang sederhana serta meningkatkan sensitiviti insulin. Kepekaan insulin yang meningkat bermakna sel anda boleh menggunakan gula darah yang tersedia dengan lebih cekap. Senaman juga membantu otot anda menggunakan gula dalam darah untuk tenaga dan pengecutan otot.

Jika anda menghadapi masalah mengawal gula darah anda, pertimbangkan untuk menyemak paras anda secara berkala sebelum dan selepas bersenam. Ini akan membantu anda mengetahui cara anda bertindak balas terhadap aktiviti yang berbeza dan menghalang gula darah anda daripada menjadi terlalu tinggi atau terlalu rendah.

Senaman yang kerap boleh membantu anda mencapai dan mengekalkan berat badan yang sederhana serta meningkatkan sensitiviti insulin.

Lebih-lebih lagi, para penyelidik mengesyorkan melakukan apa yang dipanggil “snek senaman” untuk menurunkan paras gula dalam darah dan mencegah bahaya yang boleh menyebabkan duduk sepanjang hari. Kudapan untuk bersenam bermakna anda memecah masa duduk anda setiap 30 minit untuk beberapa minit sahaja sepanjang hari. Beberapa senaman yang disyorkan termasuk berjalan ringan atau senaman rintangan mudah seperti jongkong atau angkat kaki.

Latihan lain yang berfaedah termasuk angkat berat, berjalan pantas, berlari, berbasikal, menari, mendaki, berenang dan banyak lagi. Malah, sebarang aktiviti yang kerap membuat anda bangun dan bergerak, tidak kira betapa sengitnya, adalah lebih baik daripada gaya hidup yang tidak aktif.

Juga, sedar bahawa jika anda menghadapi masalah untuk membuat tempoh senaman yang lebih lama dalam seminggu, anda masih boleh meraih banyak faedah dengan melakukan sesi yang lebih pendek. Contohnya, cuba lakukan senaman 10 minit 3 kali sehari selama 5 hari dengan matlamat 150 minit seminggu.

2. Kawal pengambilan karbohidrat anda

Pengambilan karbohidrat sangat mempengaruhi paras gula dalam darah. Badan anda memecahkan karbohidrat kepada gula, terutamanya glukosa. Insulin kemudian membantu badan anda menggunakan dan menyimpannya untuk tenaga. Apabila anda makan terlalu banyak karbohidrat atau mempunyai masalah dengan fungsi insulin, proses ini terganggu dan paras glukosa darah boleh meningkat.

Itulah sebabnya Persatuan Diabetes Amerika (ADA) mengesyorkan agar penghidap diabetes mengawal pengambilan karbohidrat mereka dengan mengira karbohidrat dan mengetahui berapa banyak yang mereka perlukan. Sesetengah kajian mencadangkan bahawa ia boleh membantu anda merancang makanan anda dengan betul, meningkatkan lagi kawalan gula dalam darah. Banyak kajian juga menunjukkan bahawa diet rendah karbohidrat membantu menurunkan paras gula dalam darah dan mencegah lonjakan gula dalam darah.

Persatuan Diabetes Amerika (ADA) mengesyorkan agar penghidap diabetes mengawal pengambilan karbohidrat mereka dengan mengira karbohidrat dan mengetahui berapa banyak yang mereka perlukan.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa diet rendah karbohidrat dan diet tanpa karbohidrat bukanlah perkara yang sama. Anda masih boleh makan karbohidrat sambil mengawal gula darah anda. Walau bagaimanapun, keutamaan untuk bijirin penuh berbanding karbohidrat yang diproses dan ditapis memberikan lebih nilai pemakanan dengan membantu menurunkan gula darah.

3. Makan lebih banyak serat.

Serat melambatkan pencernaan karbohidrat dan penyerapan gula, seterusnya menyumbang kepada peningkatan paras gula darah yang lebih beransur-ansur.

Terdapat dua jenis serat – tidak larut dan larut. Walaupun kedua-duanya penting, serat larut telah ditunjukkan untuk meningkatkan kawalan gula darah, manakala serat tidak larut tidak mempunyai kesan sedemikian.

Diet tinggi serat boleh meningkatkan keupayaan badan anda untuk mengawal paras gula darah dan meminimumkan penurunan

Diet tinggi serat boleh meningkatkan keupayaan badan anda untuk mengawal paras gula darah dan meminimumkan penurunan. Ia boleh membantu anda mengawal diabetes jenis 1 anda dengan lebih baik.

Makanan serat tinggi termasuk:

 • sayur-sayuran
 • buah-buahan
 • kekacang
 • bijirin penuh

Pengambilan serat harian yang disyorkan adalah kira-kira 25 gram untuk wanita dan 35 gram untuk lelaki. Itu kira-kira 14 gram untuk setiap 1,000 kalori.

4. Minum air dan kekal terhidrat

Minum air yang mencukupi boleh membantu anda mengekalkan gula darah anda dalam julat normal. Selain mencegah dehidrasi, ia membantu buah pinggang anda mengeluarkan gula berlebihan melalui air kencing anda.

Minum air yang mencukupi boleh membantu anda mengekalkan gula darah anda dalam julat normal

Satu tinjauan kajian pemerhatian mendapati bahawa mereka yang minum lebih banyak air mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mendapat gula darah tinggi.

Minum air dengan kerap boleh menghidrat semula darah, menurunkan gula dalam darah, dan mengurangkan risiko diabetes. Perlu diingat bahawa lebih baik minum air dan minuman sifar kalori yang lain. Elakkan makanan bergula, kerana ia boleh meningkatkan paras glukosa darah, membawa kepada penambahan berat badan, dan meningkatkan risiko menghidap diabetes.

5. Laksanakan Kawalan Bahagian

Kawalan bahagian boleh membantu anda mengawal pengambilan kalori anda dan mengekalkan berat badan yang sederhana. Oleh itu, kawalan berat badan menggalakkan paras gula darah yang sihat dan mengurangkan risiko diabetes jenis 2.

Kawalan bahagian juga membantu mencegah lonjakan gula dalam darah.

Kawalan bahagian juga membantu mencegah lonjakan gula dalam darah. Berikut ialah beberapa petua berguna untuk menguruskan saiz bahagian:

 • ukur dan timbang bahagian
 • gunakan pinggan yang lebih kecil
 • elakkan restoran makan semua-anda-boleh-makan
 • baca label makanan dan semak saiz bahagian
 • simpan diari makanan
 • makan perlahan-lahan

6. Pilih Makanan Rendah Glisemik

Indeks glisemik (GI) mengukur seberapa cepat karbohidrat dipecahkan semasa penghadaman dan berapa cepat badan anda menyerapnya. Ini mempengaruhi seberapa cepat paras gula darah meningkat.

Pilih Makanan Rendah Glisemik

GI membahagikan makanan kepada makanan GI rendah, sederhana dan tinggi dan menyusunnya pada skala 0 hingga 100. Makanan GI rendah diberi penarafan 55 atau kurang.

Kedua-dua jumlah dan jenis karbohidrat yang anda makan menentukan bagaimana makanan itu mempengaruhi paras gula darah anda. Khususnya, makan makanan GI rendah telah ditunjukkan untuk menurunkan paras gula darah pada penghidap diabetes.

Beberapa contoh makanan GI rendah atau sederhana termasuk:

 • gandum
 • barli
 • yogurt Yunani tanpa gula
 • oat
 • kacang
 • lentil
 • kekacang
 • pasta gandum
 • sayuran tidak berkanji

Di samping itu, menambah protein atau lemak sihat boleh membantu meminimumkan lonjakan gula darah selepas makan.

7. Cuba kawal tahap tekanan anda

Tekanan boleh menjejaskan paras gula dalam darah. Apabila tertekan, badan anda mengeluarkan hormon yang dipanggil glukagon dan kortisol, yang menyebabkan paras gula dalam darah meningkat.

enaman, relaksasi, dan meditasi secara signifikan mengurangkan tekanan dan menurunkan paras gula dalam darah.

Satu kajian, termasuk sekumpulan pelajar, mendapati bahawa senaman, relaksasi, dan meditasi secara signifikan mengurangkan tekanan dan menurunkan paras gula dalam darah.

Teknik senaman dan relaksasi, seperti yoga dan pengurangan tekanan berasaskan kesedaran, juga boleh membantu membetulkan masalah rembesan insulin pada penghidap diabetes kronik.

8. Pantau paras gula dalam darah anda

Pemantauan glukosa darah boleh membantu anda menguruskannya dengan lebih baik. Anda boleh melakukan ini di rumah menggunakan meter glukosa darah mudah alih yang dikenali sebagai glucometer. Anda boleh membincangkan pilihan ini dengan doktor anda.

Penjejakan membolehkan anda menentukan sama ada anda perlu melaraskan diet atau ubat anda. Ia juga akan membantu anda mengetahui bagaimana badan anda bertindak balas terhadap makanan tertentu.

Pemantauan glukosa darah boleh membantu anda menguruskannya dengan lebih baik.

Cuba kerap mengukur tahap anda setiap hari dan menjejaki nombor dalam jurnal. Di samping itu, mungkin lebih berfaedah untuk memantau paras gula dalam darah secara berpasangan – contohnya, sebelum dan selepas bersenam, atau sebelum dan 2 jam selepas makan.

Ini boleh memberitahu anda jika anda perlu membuat perubahan kecil pada pengambilan makanan anda jika ia meningkatkan gula darah anda, dan bukannya mengelakkan makanan kegemaran anda sepenuhnya. Beberapa pelarasan termasuk menggantikan sayur-sayuran berkanji dengan sayur-sayuran bukan berkanji atau mengehadkannya kepada segelintir sahaja.

9. Dapatkan tidur yang cukup berkualiti

Tidur yang cukup terasa hebat dan penting untuk kesihatan yang baik. Malah, tidur yang kurang baik dan kurang rehat boleh menjejaskan paras gula darah dan sensitiviti insulin, meningkatkan risiko diabetes jenis 2. Mereka juga boleh meningkatkan selera makan dan menggalakkan penambahan berat badan.

 tidur yang kurang baik dan kurang rehat boleh menjejaskan paras gula darah dan sensitiviti insulin, meningkatkan risiko diabetes jenis 2

Di samping itu, kekurangan tidur meningkatkan tahap hormon kortisol, yang telah dijelaskan memainkan peranan penting dalam mengawal paras gula darah.Tidur yang cukup bergantung pada kuantiti dan kualiti. Yayasan Tidur Kebangsaan mengesyorkan bahawa orang dewasa mendapat sekurang-kurangnya 7 hingga 8 jam tidur berkualiti setiap malam.

Untuk meningkatkan kualiti tidur anda, cuba:

 • ikut jadual tidur
 • elakkan kafein dan alkohol pada penghujung hari
 • bersenam secara teratur
 • kurangkan masa skrin sebelum tidur
 • Pastikan bilik tidur anda sejuk
 • hadkan tidur anda
 • buat mod tidur
 • gunakan bauan yang menenangkan dan menenangkan seperti lavender
 • elakkan bekerja di dalam bilik tidur
 • mandi air suam atau mandi sebelum tidur
 • cuba meditasi atau imejan berpandu

10. Makan makanan yang kaya dengan kromium dan magnesium.

Gula darah tinggi dan diabetes dikaitkan dengan kekurangan mikronutrien. Beberapa contoh termasuk kekurangan mineral kromium dan magnesium.

Kromium terlibat dalam metabolisme karbohidrat dan lemak. Ia boleh mempotensikan tindakan insulin, sekali gus menyumbang kepada pengawalan paras gula dalam darah.

 

Makanan kaya kromium termasuk:

 • daging
 • bijirin penuh
 • buah-buahan
 • sayur-sayuran
 • kacang

Walau bagaimanapun, mekanisme yang mendasari pautan diduga ini tidak diketahui dengan baik, dan kajian melaporkan hasil yang bercampur-campur. Oleh itu, lebih banyak kajian diperlukan41,

Magnesium juga telah ditunjukkan untuk membantu meningkatkan paras gula dalam darah. Malah, diet yang kaya dengan magnesium dikaitkan dengan pengurangan risiko diabetes yang ketara.

Magnesium juga telah ditunjukkan untuk membantu meningkatkan paras gula dalam darah.

Sebaliknya, paras magnesium yang rendah boleh menyebabkan rintangan insulin dan mengurangkan toleransi glukosa pada penghidap diabetes.

Walau bagaimanapun, jika anda sudah makan banyak makanan kaya magnesium dan mempunyai tahap magnesium darah yang mencukupi, anda mungkin tidak akan mendapat manfaat daripada mengambil suplemen magnesium.

Makanan yang kaya dengan magnesium termasuk:

 • hijau berdaun gelap
 • labu dan biji labu
 • ikan tuna
 • bijirin penuh
 • coklat gelap
 • pisang
 • alpukat
 • kacang

11. Pertimbangkan untuk menambah makanan tertentu ke dalam diet anda

Banyak makanan dan tumbuhan diketahui mempunyai khasiat perubatan. Walau bagaimanapun, kualiti keseluruhan bukti untuk bahan-bahan ini adalah rendah disebabkan oleh kajian manusia yang tidak mencukupi atau saiz sampel yang kecil. Oleh itu, tiada cadangan muktamad boleh dibuat mengenai penggunaannya.

Beberapa produk yang diiklankan sebagai anti-diabetes termasuk:

 • Cuka cider epal Menurut kajian terdahulu, ramuan ini boleh menurunkan paras gula darah dengan melambatkan pengosongan gastrik selepas makan.
 • Kayu manis Rempah ini boleh meningkatkan paras gula dalam darah dengan meningkatkan sensitiviti insulin dan melambatkan pecahan karbohidrat dalam saluran penghadaman. Ia mengurangkan kenaikan paras gula dalam darah selepas makan. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan.
 • Berberine. Penyelidikan menunjukkan bahawa sebatian ini merendahkan paras gula dalam darah dengan merangsang pecahan glukosa oleh enzim, menggalakkan penggunaan tisu gula, dan meningkatkan pengeluaran insulin.
 • Biji Fenugreek. Walaupun lebih banyak kajian manusia berkualiti tinggi diperlukan, terdapat beberapa bukti bahawa fenugreek boleh membantu mengawal paras gula dalam darah.

beberapa bukti bahawa fenugreek boleh membantu mengawal paras gula dalam darah

Adalah sangat penting untuk berbincang dengan doktor anda sebelum menambah mana-mana makanan ini ke dalam diet anda jika anda sudah mengambil ubat gula darah, kerana sesetengah suplemen herba mungkin berinteraksi secara negatif dengan mereka.

Akhirnya, Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) tidak mengawal selia suplemen dengan cara yang sama seperti ubat preskripsi. Oleh itu, adalah penting untuk membeli suplemen yang telah disahkan oleh makmal bebas untuk ketulenan dan kandungan ramuan.

12. Kekalkan berat badan yang sederhana

Mengekalkan berat badan yang sederhana menggalakkan paras gula darah yang sihat dan mengurangkan risiko menghidap diabetes. Kajian menunjukkan bahawa walaupun pengurangan 5% dalam berat badan boleh meningkatkan peraturan gula darah dan mengurangkan keperluan untuk ubat diabetes.

Mengekalkan berat badan yang sederhana menggalakkan paras gula darah yang sihat dan mengurangkan risiko menghidap diabetes.

Sebagai contoh, jika seseorang mempunyai berat 200 paun (91 kg) dan hanya kehilangan 10–14 paun (4.5–6 kg), mereka mungkin melihat peningkatan yang ketara dalam paras gula darah mereka.

Lebih-lebih lagi, kehilangan lebih daripada 5% berat asal anda boleh meningkatkan tahap hemoglobin terglikasi (HbA1c). Ia digunakan sebagai penunjuk paras gula dalam darah sejak 3 bulan yang lalu.

13. Makan Snek Sihat Lebih kerap

Menyebarkan makanan dan snek sepanjang hari boleh membantu anda mengelakkan kedua-dua gula darah tinggi dan rendah. Snek antara waktu makan juga boleh mengurangkan risiko menghidap diabetes jenis 2.

Malah, beberapa kajian menunjukkan bahawa makan lebih kerap sepanjang hari boleh meningkatkan sensitiviti insulin dan menurunkan paras gula dalam darah.

Makan Snek Sihat Lebih kerap
Young healthy woman using hand push out dessert and sweets and choose green apple and fresh salad, healthy lifestyle and diet concept

Di samping itu, makan makanan kecil dan makanan ringan yang sihat sepanjang hari boleh menurunkan paras hemoglobin terglikasi (HbA1c), menunjukkan peningkatan dalam gula darah dalam tempoh 3 bulan sebelumnya.

14. Makan makanan yang kaya dengan probiotik

Probiotik adalah bakteria mesra yang mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk pengawalan gula darah yang lebih baik.

Penyelidikan menunjukkan bahawa mengambil probiotik boleh mengurangkan gula darah puasa, hemoglobin terglikasi (HbA1c) dan rintangan insulin pada penghidap diabetes jenis 2.

Makan makanan yang kaya dengan probiotik

Menariknya, kajian telah menunjukkan bahawa peningkatan paras gula dalam darah lebih ketara pada orang yang mengambil pelbagai jenis probiotik selama sekurang-kurangnya 8 minggu.

Makanan yang kaya dengan probiotik termasuk makanan yang ditapai seperti:

 • yogurt, jika label mengatakan ia mengandungi kultur aktif hidup
 • kefir
 • tempe
 • sauerkraut
 • kimchi

Terdapat beberapa cara untuk mengawal paras gula darah anda secara semula jadi. Kebanyakan daripada ini termasuk perubahan gaya hidup, seperti pengurusan berat badan, tahap tekanan dan kualiti tidur, senaman, dan mencegah dehidrasi. Walau bagaimanapun, beberapa peningkatan terbesar datang daripada pilihan diet anda.