Ketoasidosis Diabetik

Ketoasidosis diabetik adalah komplikasi serius diabetes.

Apakah ketoasidosis diabetik?

Ketoasidosis diabetik adalah komplikasi serius diabetes. Istilah ini digunakan untuk menggambarkan keadaan dekompensasi metabolik yang dicirikan oleh hiperglikemia, asidosis, dan ketosis.

Ketoasidosis diabetik disebabkan oleh kekurangan insulin mutlak atau relatif. Jadi, keadaan ini berlaku apabila badan tidak menghasilkan insulin yang mencukupi untuk menyerap glukosa ke dalam sel-sel badan dan mengubahnya menjadi tenaga.

Gangguan ini secara umumnya memberi kesan kepada pesakit Diabetes Mellitus Jenis 1, walaupun ia juga boleh menjejaskan pesakit Diabetes Mellitus Jenis 2. Selain itu, keadaan ini juga boleh dialami oleh orang yang tidak sedar bahawa mereka menghidap diabetes.

Punca Ketoasidosis Diabetik

Ketoasidosis diabetik boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, termasuk:

 • Insulin tidak diberikan atau diberikan dalam dos yang tidak mencukupi.
 • Jangkitan boleh memburukkan lagi ketoasidosis diabetik. Beberapa jenis jangkitan yang biasanya memburukkan lagi keadaan ini termasuk radang paru-paru, jangkitan saluran kencing, atau tumpuan jangkitan di tempat lain.
 • Rawatan tidak teratur.
 • Penyebab lain – seperti hipertiroidisme, pankreatitis, dan rawatan kortikosteroid.

Doktor menentukan diagnosis ketoasidosis diabetik

Doktor menentukan diagnosis ketoasidosis diabetik melalui temu bual perubatan terperinci untuk melihat gejala yang dialami pesakit dan melalui pemeriksaan fizikal. Dalam temu bual perubatan, pesakit harus menjelaskan secara jujur ​​jika ada sejarah menghentikan ubat kencing manis yang biasa digunakan.

Doktor juga akan melihat pelbagai gejala jangkitan seperti demam, sesak, batuk atau kencing yang menyakitkan. Semasa pemeriksaan gula darah, doktor akan mendapat paras gula dalam darah yang tinggi, biasanya melebihi 250 mg/dl.

Untuk menentukan diagnosis ketoasidosis diabetik, tiga penemuan berikut diperlukan:

 • Hiperglisemia atau gula darah tinggi (gula darah melebihi 250 mg/dl)
 • Asidosis atau darah berasid (pH darah <7.3, tahap HCO3 <18mEq/L)
 • Ketosis, kehadiran keton dalam darah

Gejala

Seseorang yang mengalami ketoasidosis diabetik akan menunjukkan pelbagai gejala, seperti:

 • Poluria (kerap membuang air kecil)
 • Polidipsia
 • Pernafasan cepat dan dalam (pernafasan Kussmaul)
 • Dehidrasi atau kekurangan cecair (penurunan tekanan turgor kulit, lidah dan bibir kering)
 • Pernafasan berbau aseton atau buah
 • Tanda-tanda jangkitan seperti demam, sesak nafas, muntah dan sakit perut

Rawatan

Ketoasidosis diabetik adalah keadaan serius yang memerlukan rawatan segera dan sesuai di jabatan kecemasan. Matlamat merawat ketoasidosis diabetik adalah untuk meningkatkan peredaran dan perfusi tisu, dan menghentikan ketogenesis dengan mentadbir insulin.

Sebagai langkah pertama, resusitasi cecair akan dijalankan untuk menggantikan kekurangan cecair pesakit. Sekiranya keadaan jantung pesakit baik, maka pemberian cecair sebanyak 10% daripada berat badan ideal boleh dipertimbangkan.

Walau bagaimanapun, penggantian cecair badan mesti disesuaikan dengan keadaan individu setiap orang. Pemberian cecair yang berlebihan pada pesakit yang mengalami masalah jantung tidak digalakkan. Pembetulan pelbagai gangguan metabolik lain juga diperlukan, seperti gangguan elektrolit dan asid-bes.

Selain mentadbir cecair, insulin adalah terapi yang diperlukan untuk menurunkan gula darah pesakit. Beri insulin dalam bentuk suntikan intravena dengan pemantauan ketat gula untuk mengelakkan hipoglikemia. Pesakit ketoasidosis diabetik perlu diperiksa dengan teliti untuk mencari faktor pencetus, seperti jangkitan.

Pencegahan

Pencegahan ketoasidosis diabetik dijalankan dengan memberi ubat diabetes dalam dos yang mencukupi dan mencegah jangkitan. Mengawal gula dalam darah bagi pesakit kencing manis bukan sahaja mengurangkan risiko komplikasi akut diabetes seperti ketoasidosis diabetik, tetapi juga mengurangkan komplikasi kronik seperti penyakit jantung dan strok.